Del 2:

Ombord på Stena Line
Avdelningar

Organisationen ombord är indelad i tre huvudavdelningar; Däck, Maskin och Ombordservice.

Befälhavaren (kapten) är ytterst ansvarig för sjösäkerheten ombord samt för däcksavdelningen. På däck arbetar även 1:e och 2:e styrman, båtsmän, timmermän, matroser, lättmatroser och jungmän. Däckpersonal är Stena Lines representant gentemot gästen när hen kör ombord på bildäck. Ansvarar också för lastning och lossning på bildäck samt underhållsarbete och säkerhetsronder.

Tekniska chefen svarar för den tekniska driften ombord. Inom maskinavdelningen arbetar även 1:e- och 2:e fartygsingenjör, elingenjör, reparatör, befaren maskinpersonal, vaktgående maskinpersonal, elektriker och el-elever.

OSS Manager är ytterst ansvarig för ombordservicen (Ombord Sales Services, OSS). Tillsammans med avdelningschefer och Servicemanagers driver denne all försäljning och service ombord. På mindre fartyg ersätts OSS Manager av Service Manager. Våra kök ombord leds oftast av en köksmästare. 

På samtliga fartyg finns utöver ovan listade befattningar en rad olika tjänster. Som Servicevärd kan du jobba på alla avdelningar inom OSS. Nedan följer en kortfattad beskrivning av de vanligaste arbetsuppgifterna inom respektive avdelning.

Arbetsuppgifter Hotell

  • Hyttstäd – städning av passagerarhytter och passagerarutrymmen
  • Allmänstäd – städning av passagerarutrymmen (salonger, korridorer, toaletter etc.)
  • Befälsstäd – städning av befälens hytter
  • Tvätthantering
  • Hantering av inleveranser
  • Mässen – påfyllning, städ, disk och servering

Arbetsuppgifter Restaurang

  • Alla förekommande arbetsuppgifter i en café- och restaurangverksamhet. 
  • Diskplockning
  • Dryckesförsäljning & servering
  • Kassatjänst
  •  Diska
  • Städa

Arbetsuppgifter Butik

  • Försäljning/Kassatjänst
  • Uppackning av varor
  • Inventering
  • Städning av butikens utrymmen
  • Kvalitetssäkra prismärkning av varor enligt checklista

Arbetsuppgifter Kök – stora och små kök, kall- och varmkök. Du arbetar antingen mot personalmatsalen eller mot restaurangerna där våra gäster äter. I arbetsuppgifterna ingår bl.a. mottagning av proviant och truckkörning kan förekomma. Relevant utbildning samt praktik krävs för att arbeta i köket.

Arbetet och livet ombord

Beroende på vilket fartyg du arbetar på så kan ditt arbetsschema skilja sig åt. Det finns både dags-,kvälls- och nattscheman och dessa kan vara 50-, 75- eller 100% scheman. Vissa tjänster är inom en avdelning eller så finns det kombitjänster där du som anställd arbetar inom olika avdelningar. På vissa fartyg arbetar man ombord på dagen eller natten för att sedan sova hemma. Ombord på nattfärjorna arbetar man ofta en vecka i sträck och sover då ombord. När man sover ombord får man en hytt som oftast delas med en kollega.

På din lediga tid kan du vistas i fartygens olika personalutrymmen. I detta ingår exempelvis mässen, dagrummet och gymmet.

Mässen

Du som anställd har tillgång till mässen (matsalen) nästan dygnet runt. Här serveras frukost, lunch, middag samt nattamat. Förutom de tillagade måltiderna så finns här kaffe, te, mackor, flingor, frukt, kakor och mycket mer.

Dagrummet

Dagrummet ombord på båtarna ser olika ut men här finns möjlighet att umgås avslappnat med dina kollegor. Det finns wifi ombord på båten och i dagrummet finns även datorer att låna.

Gymmet

Alla båtar har ett gym ombord som är rustat på olika sätt, här har du som anställd möjlighet träna mellan dina arbetspass. Det finns löpband, motionscyklar och fria vikter, för att nämna några av de redskap som finns. De flesta gym har TV-apparater i gymmet och det finns även möjlighet att koppla in din egen musik.

Ergonomi

Inom ombordservice arbetar du ofta långa pass som kan ge stor belastning på enskilda kroppsdelar. Det är därför oerhört viktigt att du känner till rätt rörelser och belastning i vanliga arbetsuppgifter. Vi vill be dig att läsa igenom följande ergonomimanual, som innehåller enkla instruktioner för hur olika arbetsmoment och rörelser ska utföras.

Ergonomiguide för servicevärdar>

Att tänka på:

• Det är inte tillåtet att vistas i publika utrymmen eller umgås med gäster när du inte arbetar. Det går däremot bra att handla i butiken under din rast men tänk då på att byta om till privata kläder! Det är dock inte tillåtet att förvara alkohol på hytten.

• Som personal är det inte heller tillåtet att spela på spelmaskinerna ombord.

Under hela ditt pass ingår du i fartygets säkerhetsorganisation, även under din lediga tid ombord. Du får ett säkerhetskort med ett säkerhetsnummer som talar om vad du ska göra vid en nödsituation. Tänk på att varje dag säkerhetsställa att du har rätt säkerhetskort då det kan ändras från dag till dag.

Ordlista

Akter – Längst bak på ett fartyg
Akterseglad – Person som blev kvar i hamn efter båtens avgång
Babord – Båtens vänstra sida sedd akterifrån
Backen – Förligaste delen av däck
Bogpropeller – Tvärgående propeller placerade i fartygets bog som hjälpmedel vid förtöjning och utläggning från kaj
Bunkra – Ta in bränsle i ett fartyg, för eget behov, ej som last
Docka – Torrsättning av fartyg i flytdocka eller torrdocka vid varv för översyn, reparation eller bottenmålning
Däck – Dels med innebörden ”ute i det fria” (ute på däck) och dels ”våningsplan” ombord, t.ex. bildäck på passagerarfärjor
För – Längst fram på ett fartyg
Hytt – Sjömannens bostad ombord
Kaj – Plats där båtar/fartyg kan lägga till
Landkrabba – En benämning sjöfolk använder om personer som saknar sjövana
Lejdare – Trappa ombord på båt/fartyg
Mäss – Matsal ombord
Mönstra av – Lämna sin tjänst och gå iland
Mönstra på – Gå ombord och påbörja sin tjänst
Sjöben – Uttryck som anger förmåga att röra sig på ett fartygsdäck under sjögång
Skott – Väggarna i ett fartyg heter skott
Styrbord – Båtens högra sida när man står vänd förut
Vaktbyte – Sker när en vakt eller en hel vaktstyrka avlöser en annan vakt eller vaktstyrka
Crewing/Crew Planner – Bemannare i land som bokar in dig på arbetspass. Skickar ut övergripande schema och placering.

Sök

Del 1:

Innan du börjar jobba

Del 2:

Ombord på Stena Line

Del 3:

Praktisk information